Mit:
Hol:          

SZÉP Kártya információk Kártyabirtokosok részére!

 

A SZÉP Kártya névre szóló, bankkártya elven működő elektronikus utalványkártya, amelynek segítségével a munkavállalók egyszerűen, kényelmesen, gyorsan és biztonságosan használhatják fel béren kívüli juttatásaikat.

Egyenleg-lekérdezés:

OTP Szép Kártya egyenleg-lekérdezés

K&H Szép Kártya egyenleg-lekérdezés

MKB Szép Kártya egyenleg-lekérdezés

 

 A Széchenyi Pihenő Kártya igénylésének folyamata

A Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló kormányrendelet alapján „az intézmény a munkáltató megrendelése alapján, munkavállalónként személyes elektronikus utalvány nyilvántartást nyit, amelyen naprakészen vezeti az SZJA törvény 71. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott jogcímen juttatott munkáltatói támogatás egyenlegét” /3. § (2) bekezdés/.

Tehát a Széchenyi Pihenő Kártyát nem közvetlenül a munkavállaló igényli az intézménytől, hanem a munkaadó szerződik le az intézménnyel, és nyittat személyes utalvány-nyilvántartást a munkavállalói számára.

 Ennek fényében egy munkavállaló szemszögéből nézve a következőképpen zajlik a SZÉP Kártya-igénylés.

 1. Első lépésben a munkáltatójával kell megegyeznie, hogy az „a béren kívüli juttatásokról szóló jogszabály, megállapodás, utasítás vagy szabályzat, nyilatkozat szerint” /3. § (4) bekezdés/ biztosítsa számára a SZÉP Kártya juttatást.
 2. Amennyiben a munkáltató és a munkavállaló ebben a kérdésben megegyezésre jut, és a munkaadó a béren kívüli juttatások egy részét SZÉP Kártya formájában juttatja a munkavállalónak, akkor második lépésben a munkáltató le kell, hogy szerződjön egy intézménnyel, mely szerződés keretében a munkáltató a munkavállalói számára személyes elektronikus utalvány nyilvántartást nyittat.
 3. A személyes elektronikus utalvány nyilvántartás megnyitását követően az intézmény legyártja a munkavállaló számára a névre szóló Széchenyi Pihenő Kártyát, mely az elektronikus elfogadóhelyi terminál által olvasható, és a munkavállaló azonosítására szolgál.
 4. A munkáltató már a személyes elektronikus utalvány nyilvántartás megnyitását követően, a Széchenyi Pihenő Kártya elkészülte előtt is vásárolhat elektronikus utalványokat a munkavállaló számára, melyekkel a munkavállaló a SZÉP Kártya kézhezvétele után tud rendelkezni.

A munkavállaló a személyes elektronikus utalvány nyilvántartás megnyitását követően közeli hozzátartozója részére társkártyát igényelhet, a „társkártyával rendelkező közeli hozzátartozót a munkavállalóval megegyező jogosultságok illetik meg az elektronikus utalványok felett”. /4. § (2) bekezdés/. „Minden munkavállaló számára 1 darab társkártya kibocsátása ingyenes. További társkártyák előállítási és kézbesítési költségeit az intézmény a munkavállalóra háríthatja. A munkavállalóra hárított költség nem haladhatja meg kártyánként az 1500 forintot.” /11. §/

 

A munkáltatók Széchenyi Pihenőkártyán, annak három alszámláján biztosíthatnak munkavállalóik számára béren kívüli juttatásokat szálláshelyhez, vendéglátáshoz és a szabadidő eltöltéséhez kapcsolódó elektronikus utalványok formájában.  Az OTP SZÉP kártyával a kártyabirtokosok saját és családjuk teljes üdülését, étkezését és kikapcsolódását fedezhetik, hiszen egy kártya segítségével költhetik el a szálláshely, vendéglátás és a szabadidő utalványkereteiket is. Szálláshely-szolgáltatásra mindhárom alszámla felhasználható.

A kártyabirtokosok a szálláshely alszámlát szállásszolgáltatásra és belföldi utazásszervezési szolgáltatásra, a vendéglátás alszámlát éttermi és mozgó vendéglátás keretein belül melegétkezésre, közétkeztetésre, szállás-szolgáltatásra, a szabadidő alszámlát kulturális programokra, sport és wellness tevékenységekre, fürdőkre és élményparkokra egyaránt fel tudják használni.

 • Szálláshely alszámla kizárólag szálláshely igénybevételére használható fel, vagy előre összeállított utazási csomagokra. Értéke: 225.000 Ft/év.
 • Vendéglátás alszámla melegkonyhás vendéglátóhelyeken – ide értve a munkahelyi étkeztetést és közétkeztetést is –, valamint szállás-szolgáltatásra használható fel. Értéke: 150.000 Ft/év.
 • Szabadidő alszámla a szabadidő eltöltésére, rekreációra, valamint az egészségmegőrzést szolgáló, kormányrendeletben meghatározott szolgáltatásra használható fel. Értéke: 75.000 Ft/év.

2012-től éves szinten 450.000 Ft adható munkavállalónként SZÉP kártyára kedvezményes adózással (119%-os adóalapon 10 % EHO + 16% SZJA, összesen 30,94%).

A Széchenyi Pihenőkártya felhasználásáról az 55/2011. (IV. 12.) Kormányrendelet rendelkezik. Ezen kormányrendelet 5. §. (1) bekezdése a TEÁOR’08 osztályozási rendszerre hivatkozással felsorolja a SZÉP Kártyával nyújtható belföldi szolgáltatásokat. Segítségül összefoglaltuk az elszámolható és nem elszámolható szolgáltatásokat az alábbiak szerint:

 

Milyen szolgáltatások számolhatók el, illetve milyenek nem a szálláshely alszámlából?

A szálláshely alszámlából elszámolható: a belföldi üdülés költségei, a szálláshely által nyújtott étkezéssel, egyéb szolgáltatásokkal együtt. Elszámolható akkor is, ha közvetlenül fizetünk a szálláshelyen, vagy ha utazási irodában.

A szálláshelyen közvetlenül fizetett belföldi üdülés elszámolható a vendéglátás és a szabadidő alszámlára is, de az utazási irodában fizetett üdülés kizárólag a szálláshely alszámláról fizethető.

A szálláshelyen fizetendő összeg két vagy három alszámlából is teljesíthető, ha a teljes fedezet csak így áll rendelkezésre.

Szálláshely igénybevételnek minősül, ha szobahasználatra sor kerül. Ha azonban a szálláshelyen szobahasználat nem merül fel, hanem csak pl. az étterem igénybevétele, vagy a szálloda strandjának használata (díj ellenében), akkor ezek díjait nem lehet elszámolni a szálláshely alszámlára, hanem a szolgáltatás jellegének megfelelően vagy a vendéglátás, vagy a szabadidő alszámlára.

 

Figyelem, nem számolható el:

az oda/visszautazás költségei (vonat, busz, benzin, autópálya),

az idegenforgalmi adó.

 Szálláshely szolgáltatások lehetnek a következők:

szállodai szolgáltatás (szálloda, üdülőszálloda, apartmanszálloda, motel, gyógyszálloda, konferenciaszálloda, kaszinószálloda, motorhotel, panzió)

üdülési és egyéb átmeneti szálláshely szolgáltatás (benne: gyermeküdülő és egyéb üdülőház; vendégház és bungallo; falusi ház és faház egyéb háztartási szolgáltatások nélkül; ifjúsági szálló; turista szálló, hegyi menedékhely)

kemping szolgáltatás.

 

A belföldi előre összeállított utazási csomagok, mint utazásszervezési tevékenység, elszámolhatók a szálláshely alszámlán.

 

Milyen szolgáltatások számolhatók el, ill. milyenek nem a vendéglátás alszámlából?

Elkölthető a vendéglátás alszámlából: a közvetlenül elfogyasztható készétel vásárlása számolható el. A nem készételek, döntően alapanyagok, nem számolhatók el. A helyszín lehet étterem, üzemi étkezde, ételkifőzde-konyha, ételkiszállítás, stb.

Az elszámolhatóságnál „az a döntő, hogy az ételek közvetlen azonnali fogyasztásra alkalmasak-e, és nem annak a létesítménynek a fajtája, amely a szolgáltatást végzi.” Így pl. ide tartozik és elszámolható az előre elkészített ételeket, szendvicseket értékesítő automata, a szendvics-bolt, a cukrászda, a fagylaltozó, a süteményárusító hely értékesítése is.

Szerződés köthető (és elszámolható) az iskolai menzákat üzemeltető cégekkel is, ha a kártyaelfogadás megoldott.

Az ételfogyasztásba beletartozik az italfogyasztás is, de a dohányáruk megvásárlása nem.

 

Nem számolható el:

a nem előre elkészített ételek kiskereskedelmi értékesítése, a nem elkészített ételek (jellemzően alapanyagok) értékesítése, akár automatán keresztül is.

Az italfogyasztás ételkészítés/ételfogyasztás nélkül nem számolható el.

 

Figyelem:

A vendéglátás alszámlából belföldi üdülés (szobahasználat esetén) fizethető,

de kizárólag közvetlenül a szálláshelyen, vagy szálláshely részére történő SZÉP Kártyás előrefizetéssel, így utazási irodán keresztül nem!

 

Milyen szolgáltatások számolhatók el, ill. milyenek nem a szabadidő alszámlából?

A SZÉP Kártyára vonatkozó 55/2011. (IV. 12.) Kormányrendelet szerinti felsorolás alapul vételével ismertetjük a szabadidős szolgáltatásokat.

1. Egyéb humán-egészségügyi ellátás (TEÁOR’08 86.90.)

Olyan (a kórházak, az orvosok és a fogorvosok tevékenységén kívüli) humán-egészségügyi ellátás számolható el, amelyek nem igényelnek, nem foglalnak magukban orvosi gyógykezelést, így pl.:

az ápolói, szülésznői, a fizioterápiás és egyéb egészségügyi szakellátás,

a látásvizsgálat (optometria),

a hidroterápia,

az orvosi gyógymasszázs,

a munkaterápia, a beszédterápia,

a csontkovácsolás,

a homeopátiás kezelés,

a hátgerincmasszázs,

akupunktúra.

 

Ezek a tevékenységek végezhetőek egészségügyi intézményben, vállalatokhoz, iskolákhoz, idősek otthonaihoz, érdekvédelmi és önsegélyező szervezetekhez tartozó rendelőkben, valamint a kórházakon kívül bentlakásos egészségügyi intézményekben csakúgy, mint saját rendelőben, a betegek otthonában vagy bárhol.

Az alábbi szolgáltatásokat azonban NEM LEHET Széchenyi Pihenőkártyával kiegyenlíteni, mert azok más TEÁOR’08 csoportba tartoznak:

fogtechnikai laboratóriumok tevékenysége

orvosok, fogorvosok, kórházak tevékenysége

az életmentő műszerek és egészségügyi személyzet nélküli betegszállítás

gyógyászati segédeszközök, így pl. látásjavító eszközök, szemüveg készítése.

 

2. Előadó-művészet (TEÁOR’08 90.01.)

Elszámolható:

élő színházi, koncert-, opera vagy táncművek és egyéb színpadi alkotások megtekintése (nézői jegy);

művészcsoportok, cirkuszok vagy társulatok, zenekarok, együttesek előadásainak megtekintése;

egyéni művész (színész, táncos, zenész, szövegmondó és egyéb előadó) előadásának megtekintése.

 

Nem számolható el: mozijegy, filmvetítésekre jegy.

 

3. Múzeumi tevékenység (TEÁOR’08 91.02.)

 

Elszámolható:

mindenfajta múzeum megtekintése (művészeti múzeum, az ékszer-, bútor-, jelmez-, kerámia- ezüstalkotás múzeumai; természettudományi, műszaki és technikai múzeum; egyéb szakmúzeum; szabadtéri múzeum)

gyűjtemények, utazó gyűjtemények megtekintése.

 

4. Növény-, állatkert és természetvédelmi terület működtetése (TEÁOR’08 91.04.)

 

Elszámolható:

állat- és növénykert szolgáltatásai

védett természeti érték bemutatása (nemzeti park, védett tájegység, védett természeti terület).

 

5. Vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység (TEÁOR’08 93.21.)

 

Elszámolható:

vidámparki, szórakoztatóparki szolgáltatás igénybevétele

főbb helyszínek lehetnek: vidámpark, látványosságok, vásári mutatványok, körhinta, nosztalgiavasutak, csúzda, vízicsúzda, témaparkok.

 

6. Máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység (TEÁOR’08 93.29.)

 

Elszámolható:

szabadidőpark szolgáltatásának igénybe vétele (szálláshely nélkül!);

szabadidős közlekedési eszközökhöz kapcsolódó létesítmények igénybe vétele (pl. sporthajó kikötő);

sípályák használata;

a pihenést, szabadidőt szolgáló eszközök kölcsönzése a szabadidős szolgáltatás szerves részeként;

szabadidő-eltöltés jellegű vásárok, bemutatók belépőjegyei;

strandszolgáltatás igénybe vétele, beleértve ennek keretében a strandeszköz-kölcsönzést (pl. fürdőkabin, öltözőszekrény, nyugágy stb.).

 

NEM LEHET Széchenyi Pihenőkártyával elszámolni:

sporteszközök kölcsönzése

sportlétesítmények üzemeltetése, igénybe vétele

nyerőautomaták használata

diszkók igénybe vétele, ha túlnyomórészt italfelszolgálással együtt működik.

 

7. Fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR’08 96.04.)

 

Elszámolható:

fogyasztó- és karcsúsító szalonok szolgáltatásai

frissítő masszázs (nem egészségügyi gyógymasszázs!)

gyógyfürdő

gőzfürdő

szauna

szolárium

thai masszázs

törökfürdő használata.

 

NEM LEHET Széchenyi Pihenőkártyával elszámolni:

manikűr

kozmetika

pedikűr

fodrászat

szőrtelenítés

 

8. Testedzési szolgáltatás (TEÁOR’08 93.13)

 

Elszámolható:

Testedzési szolgáltatásként fitnesz és testépítő klubok, illetve létesítmények által nyújtott testedzési lehetőség, belépőjegy, bérlet ezekbe a létesítményekbe.

Nem számolható el:

Jelenleg egyéb sporttevékenység, így pl. teniszpálya használat díja, sportegyesületi tagdíj, úszás vagy egyéb más sportoktatás díja, nevezési díj, kifejezetten uszoda (nem strand!) belépő/bérlet, egyéb hasonló sportolás, sportrendezvényre szóló nézői belépőjegy.

 

FRISSÍTÉS: 2012. október. 26.

A Magyar Közlönyben 2012. október 26-án megjelent, 301/2012. (X. 26.) Korm. rendelet módosította a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 55/2011. (IV. 12.) Korm. rendeletet.

A Rendeletben foglalt módosítások 2012. november 25-től hatályosak, és az alábbi változtatásokat tartalmazzák:

ELFOGADÓHELYEKET érintő módosítások:

 • A módosítás pontosítja a szolgáltató fogalmát azzal, hogy a szolgáltató az, aki a szolgáltatást ténylegesen nyújtja, ezért a szolgáltatás közvetítője nem tekinthető szolgáltatónak, így SZÉP kártya elfogadására irányuló szerződés sem köthető a szolgáltatás közvetítőjével.A SZÉP kártya elfogadóhelyek felé felszámított díja tranzakciónként legalább 12 forint + Áfa, de nem lehet több, mint a szerződés alapján lebonyolított utalvány beváltási forgalom 1,5%-a + Áfa (eddigi 1,5% + Áfa helyett). A díj számítása a 2012. november 25-i naptól végrehajtott tranzakciókra vonatkozik.
 • A szolgáltató által elfogadott elektronikus utalványt az intézmény az utalványelfogadása napjától számított legfeljebb 5 munkanapon belül köteles beváltani az eddigi 15 munkanap helyett. Az 5 munkanapon belüli átállást intézményünk 2012. november 25-től vezeti be.
 • A Rendeletben foglalt előírások betartásának hatósági ellenőrzése a kereskedelmi hatóság (Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal) hatáskörébe tartozik. Jogsértő magatartás esetén az egyéb jogkövetkezmények mellett bírság szabható ki a szolgáltatókra, melynek mértéke 50.000 forinttól 500.000 forintig, ismételt jogsértés esetén a felső határ 1.000.000 forint. Három éven belüli ismételt jogsértés esetén a Hatóság jogerős határozata alapján az Intézmény a szolgáltatóval kötött szerződést köteles 15 napon belül felmondani. Továbbá ezen szolgáltatóval a kártya elfogadására irányuló új szerződést a szerződés felmondásától számított egy évig egyik intézmény sem köthet.

 

MUNKÁLTATÓKAT érintő módosítások:

 • A SZÉP kártya alszámlákra utalt támogatások másik alszámlára nem utalhatók át, azokat kizárólag a munkáltató általi utalásban megjelölt alszámlán lehet nyilvántartani, és csak az alszámlának megfelelő szolgáltatás tényleges nyújtására lehet beváltani.
 • A munkavállaló halála esetén az intézmény a munkavállaló elektronikus utalvány (kártya) használatát a hagyatéki eljárás végéig felfüggeszti, ideértve a munkavállaló társkártyával rendelkező közeli hozzátartozója általi használatot is. Ez esetben az általános lejárati időtnem kell figyelembe venni. Az intézmény köteles a hagyatékátadó végzésben foglaltak szerinti megosztásban a hagyatékot az örökösök részére készpénzben kifizetni, a hagyatékátadó végzés benyújtástól számítva legkésőbb 15 munkanapon belül.

 

Az egyes alszámlák felhasználhatósága az alábbiak szerint változik:

 • szálláshely alszámláról a TEÁOR ’08 55.90-ből a családi panzió szolgáltatása maradt meg, a többi szolgáltatás (pl. diákszálló stb.) kikerült
 • a szabadidő alszámla felhasználhatósága az alábbiak szerint módosul:
  • egyéb humán-egészségügyi ellátásból a fizikoterápiás szolgáltatás, a dentálhigiéniai kezelés, a diagnosztikai szolgáltatás, a terhesgondozás, és az egyéb máshová nem sorolt humán egészségügyi ellátás maradt meg (TEÁOR08 86.90)
  • máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenységből a szabadidőpark- és strandszolgáltatás, sípálya és sporthajó kikötő szolgáltatásai, valamint a szabadidős létesítmény működtetője által nyújtott, a pihenést, szabadidőt szolgáló eszközök kölcsönzése maradt meg (TEÁOR08 93.29)
  • egyéb sporttevékenység tekintetében a verseny- és lovaglóistállók tevékenysége mellett sporthorgászat is elszámolható (TEÁOR08 93.19)

Szabadidő alszámláról igénybe vehető új szolgáltatások:

 • sportlétesítmény működtetésében elszámolható a sportpályák bérlése, uszoda belépő és bérlet értékesítése (TEÁOR08 93.11)
 • sportegyesületi tevékenység (TEÁOR08 93.12.),
 • sport, szabadidős képzés (TEÁOR08 85.51.),
 • szabadidős, sporteszköz kölcsönzése (TEÁOR08 77.21.)
Széchenyi Pihenőkártya | Adatkezelési Tájékoztató | Felhasználási Feltételek | Média Ajánlat | Partnereink | Kapcsolat | Hírlevél
2012. Minden jog fenntartva.
Webfejlesztés: Axel-Net Kft.
Feltöltés folyamatban... kep