Mit:
Hol:          
Delhi Darbar Indiai Étterem, Budapest
2586-budapest-delhi-darbar-etterem-5.jpg ee4c-budapest-delhi-darbar-etterem-2.jpg a189-budapest-delhi-darbar-etterem-3.jpg 0681-budapest-delhi-darbar-etterem-4.jpg 0849-budapest-delhi-darbar-etterem-1.jpg
aef5-budapest-delhi-darbar-etterem-6.jpg e38d-budapest-delhi-darbar-etterem-7.jpg cad5-budapest-delhi-darbar-etterem-8.jpg 7a4e-budapest-delhi-darbar-etterem-9.jpg
Kategória:Éttermi vendéglátás Pontos cím:1074 Budapest, Dohány u. 54.
SZÉPkártyák: OTP,MKB,K&H Földrajzi régió:Budapest–Közép-Duna-vidék
Email cím:info@delhidarbaretterem.hu Telefonszám:+36-1-321-8092
Weboldal:http://delhidarbaretterem.hu/

SZÉP Kártya elfogadóhely - Budapest - Delhi Darbar Indiai Étterem

India magával ragadó ízvilága most Budapestre költözött! Meginvitáljuk egy felejthetetlen gasztronómiai utazásra. Tartson velünk és kóstoljon bele a tradicionális ételek magával ragadó világába a Delhi Darbar Indiai Étterem kínálatában. Hagyományos indiai konyha és hangulat Budapesten, ez a Delhi Darbar!

A Darbar szó iráni kifejezés, jelentése: a Shah nemes udvara. Később Indiában és Nepálban a szó az uralkodó udvarát vagy feudális fogadását jelentette. Utóbbit törvénybe iktatták és lejegyezték a perzsák és a perzsa- türkman uralkodók.

A Darbar szó jelölhet feudális állam gyűlést, melyen a fejedelmi államok ügyeit intézték, vagy csupán ünnepi összegyűlést, mint a britek indiai uralkodása idején.

Előbbi jelentésében, a Mughal származású uralkodók és a gyarmati India, néhány szomszédos hindu ill. muzulmán monarchia, mint pl az Amir vagy Afganisthan, látogatókat fogadott meghallgatás, kitüntetés, üzletkötés céljából a Durbar-ban.

A Durbar az állam minisztertanácsát is jelenthette. A Durbar-t többféle résztvevők látogatták: az ünnepségeken az udvari előkelőségek (királyi dinasztia, wasir, különféle méltóságok, fő jagirdar-ok voltak jelen. Az állam valódi politikai és közigazgatási ügyeit azonban leginkább egy a herceg körül csoportosuló belső kör intézte, melynek tagjai részben azonosak voltak az előbbi csoport tagjával, gyakran diwan-nak is nevezték (ez eredetileg egy másik szó a meghallgatási és tanácskozási teremre, de Indiában inkább a Titkos Tanács és kancellária kifejezésére használták).

Utóbbi jelentésében nagyszabású ünnepélyes gyűléseket jelölt, melyet a Brit Raj időszakában Delhiben, és másutt Delhi Durbar hívtak. A Korona iránti hűséggel kapcsolatban tartottak bemutatókat, mely szintén létfontosságú volt különféle háborúkban, melyekben Britannia részt vett.

Ez a gyakorlat Lord Lytton nyilatkozattétel Durbar-ával keztdődött 1877-ben, Victoria királynő India első Fejedelemasszonyává való kinevezésének ünnepén. Durbar-okat az ezt követő években is tartottak, az előbbieknél még nagyobb színpompával, ragyogással. Például 1903-ban zajlott a Koronázási Durbar eseménye Delhiben. Ekkor VII. Edward brit trónra lépését valamint India Fejedelme cím elnyerését ünnepelték. Ezen eseményt India alkirálya, Lord Durzon vezette.

A Durbar gyakorlatának tetőfoka azon Delhi Durbar-on teljesedett ki, melyet 1911 decemberében tartottak, V. George és felesége, Mary kirfilyné India Fejedelme és Fejedelemasszonyává való hivatalos koronázása alkalmából. A király és a királyné személyesen jelentek meg a Durbar-on, koronázási palástjukat viselve. Ez példátlan esemény mind India mind a Birodalom történetében, melyet rendkívüli pompával, ragyogassal kísértek. Az egyetlen brit uralkodócsalád, mely a brit uralkodás idején Indiába látogatott. Gyakorlatilag minden törvénykező fejedelme, nemes, említésre méltó személy jelen volt e ünnepségeken, hogy személyesen fejezhessék ki hódolatukat legfelsőbb uralkodójuknak.

Ezek talán a Föld legnagyobb hivatalos bemutatói voltak, pompás parádéval, elefántokkal, az indirekt uralkodás sikeres brit kolóniális mintájának káprázatos ábrázolásaként. A Raj nagyrészt függött legtöbb fejedelemség vezetőjének hűségétől, legföbb uralkodójukhoz való feudális elkötelezettségük révén a Brit Korona elfoglalt a Mughal dinasztia helyett egy poziciót, amikor az első Durbar-t felszentelték, szimbólikusan kifejezve a Hind Kaiser-ének (India Uralkodója) új stílusát (különösen attól kezdve, hogy formálisan átvette a HEIC-től).

Számos emlékmű emlékeztet Indiában a Király és a Királyné látogatására, a legemlítésreméltóbb a Mumbai-i India Kapu bejárata (Gateway of India) nevet viseli.

A budapesti Delhi Darbar Indiai Étterem SZÉP Kártya elfogadóhely.

Térképes kereső
terkepes-kereso-kepMiért a szep-kartya.com?
  • Minden fontos információ a Szép Kártyáról egy helyen
  • A legjobb árakon foglalhat az elfogadóhelyek értékesítésén
  • Dinamikusan bővülő elfogadóhelyi adatbázis
  • Közvetlenül az elfogadóhelynek fizet
  • Nincs sem foglalási, sem közvetítési díj
  • Folyamatos nyereményjátékok
Időkép
Útvonalterv

Széchenyi Pihenőkártya | Adatkezelési Tájékoztató | Felhasználási Feltételek | Média Ajánlat | Partnereink | Kapcsolat | Hírlevél
2012. Minden jog fenntartva.
Webfejlesztés: Axel-Net Kft.
Feltöltés folyamatban... kep