Mit:
Hol:          
Csodaszarvas Tájpark, Rábahí­dvég
2fed-csodaszarvas-tajpark-rabahidveg-szep-kartya-elfogadohely-1.jpg a153-csodaszarvas-tajpark-rabahidveg-szep-kartya-elfogadohely-4.jpg cb6d-csodaszarvas-tajpark-rabahidveg-szep-kartya-elfogadohely-3.jpg 5032-csodaszarvas-tajpark-rabahidveg-szep-kartya-elfogadohely-2.jpg 1c92-csodaszarvas-tajpark-rabahidveg-szep-kartya-elfogadohely-8.jpg
01d3-csodaszarvas-tajpark-rabahidveg-szep-kartya-elfogadohely-5.jpg 77bb-csodaszarvas-tajpark-rabahidveg-szep-kartya-elfogadohely-6.jpg 3447-csodaszarvas-tajpark-rabahidveg-szep-kartya-elfogadohely-7.jpg 811e-csodaszarvas-tajpark-rabahidveg-szep-kartya-elfogadohely-9.jpg
Kategória:Szabadidő Pontos cím:9777 Rábahí­dvég, 035/18. hrsz.
SZÉPkártyák: OTP,MKB,K&H Földrajzi régió:Nyugat-Dunántúl
Email cím:info@csodaszarvastajpark.hu Telefonszám:06-30/986-7826
Weboldal:http://csodaszarvastajpark.hu/

SZÉP Kártya elfogadóhely - Rábahídvég - Csodaszarvas Tájpark

A Csodaszarvas Tájpark Rábahídvégen, nyugodt és kellemes természeti környezetben nyújt kikapcsolódást családoknak, baráti társaságoknak és pároknak egyaránt.

Szauna, drótkötélpálya, horgásztó, csónakázás, kenuzás, játszóterek, háztáji és őshonos állatok, póni, tanösvények, sportpálya. Ezek mindegyike a hozzánk látogató vendégekre vár és biztosítják a szórakozást minden korosztály számára.

A csodás nádfedeles házakban található szobáink a kényelem mellett otthonos légkört biztosítanak, valamint jól felszereltek: saját fürdő, hajszárító, síkképernyős TV, légkondicionáló, ingyenes wifi, ingyenes parkolás, egyes szobáinkhoz közösségi tér és konyha is tartozik.

Tó-parti vendégházaink apartman jellegűek, saját konyhával felszereltek.

Kérésére igazi házias reggelivel indítjuk a napját, melyhez az alapanyagok saját gazdaságunkból kerülnek az asztalra.

A 16 hektáros természeti környezet - erdő, tó, legelő – mindenki számára kellemes kikapcsolódást nyújt.

A Csodaszarvas Tájpark Körmendtől csupán 10 km-re, Szombathelytől 21 km-re, Sárvártól 30 km-re, Zalaegerszegtől ugyancsak 30 km-re, az Őrségtől pedig 40 km-re található.

Miért éppen csodaszarvas?

A csodaszarvas sok eurázsiai népnél régóta a csillagos ég jelképe. Szimbolizálja az újjászületést, a megújulást, a Napot és egyben Krisztust is.

Kézai Simon művében maradt fenn a monda, amely szerint Hunort és Magort, - egy testvérpárt, akiktől a történet szerint a hunok és magyarok származnak - vadászatuk közben új, letelepedésre alkalmas területre vezette egy szarvas. Kézai mester így ír erről: „Történt pedig, hogy a mint egyszer vadászni kimentek, a pusztán egy szarvas ünőre bukkanának, mellyet, a mint előttök futott, a Meotis ingoványaiba kergetének. S midőn az ott szemök elől tökéletesen eltűnt, sokáig keresék, de semmi módon nem találhatták. Végre is az említett ingoványokat bejárván, azon földet baromtartásra alkalmasnak szemlélték. Visszatérvén onnan atyjokhoz s búcsút vévén tőle, minden vagyonostól a meotisi ingoványok közzé szállának lakozni. Meotis tartománya pedig Persia hazával határos s egy igen keskeny gázlón kivűl mindenfelől tenger övezi környűl; folyói teljességgel nincsenek, fűben, fában, madárban, halban és vadban bővölködik. Nehéz oda bé, s onnan kimenni. S a meotisi ingoványokba bémenvén, ott öt esztendeig mozdulatlanúl maradának. Hatodik évre tehát kimenvén véletlenűl, a pusztában Belár fiainak nejeire, kik férjeik nélkűl sátrakban tanyázának, s gyermekeikre bukkanának, kiket is vagyonostól sebes nyargalva a Meotis ingoványaiba vivének. Történt pedig, hogy azon gyermekek közt az alánok fejedelmének Dulának két leányát is elfogták, kiknek egyikét Hunor, másikát Mogor vevé nejűl. S ezen nőktől vették eredetöket minden húnok és magyarok.”

A csodaszarvas mondája a Képes krónikában is fellelhető. Megjelenik ezen kívül a regősénekekben is. A Vas megyei Bucsu községben egy, a századfordulón lejegyzett változat szerint ezer szarva van, szarva hegyén ezer égő gyertya, két veséjén két arany kereszt, a dozmati változatban a szarvas homlokán a fölkelő fényes nap, oldalán a szép hold található, jobb veséjén pedig az égi csillagok. Egyes dunántúli énekekben ezer ága-boga van, ezen ezer misegyertya, amely „gyújtatlan gyulladék, oltatlan aludék”

A történetet számos irodalmi alkotás is feldolgozta. Ezek közül talán a legismertebb Arany János költeménye, a Buda halála, melynek hatodik éneke regéli el a csodaszarvas legendáját.

Célok

A tájpark létrehozásával az egyik - talán legfontosabb - cél az ember természetközelségének visszaállítása. Úgy gondoljuk, hogy ez leginkább a gyerekek bevonásával érhető el. Ők jelentik ugyanis a jövőt. És nem mindegy, hogy ők mit visznek tovább. Az őshonos magyar álltfajták tartása, magyar fajtájú gyümölcsfáink telepítése, gondozása révén; az elfelejtett szakmák feltámasztásával; az ökoturizmus és a helyi és háztáji gazdálkodók gasztronómiájának bemutatásával a vérünkbe kódolt több száz éves tudást hívatott életre kelteni.

Szolgáltatásaink

A rábahídvégi Csodaszarvas Tájpark SZÉP Kártya elfogadóhely.

 

Széchenyi Pihenőkártya | Adatkezelési Tájékoztató | Felhasználási Feltételek | Média Ajánlat | Partnereink | Kapcsolat | Hírlevél
2012. Minden jog fenntartva.
Webfejlesztés: Axel-Net Kft.
Feltöltés folyamatban... kep